Parlement

Vind 18 leuke stedentrips inclusief vervoer

Stephan Kroos

Wij willen samen met jou een onvergetelijke stedentrip samenstellen. Zo verzorgd als je zelf wenst. Alleen hotel of met trein, bus, ferry, vliegtuig en leuke excursies! En alles tegen een scherpe prijs!

Stephan KroosGaSamen.nl Stedentrips

Handige tips voor Boedapest

Praktische informatie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Of je maar een dagje blijft of voor langere tijd naar Boedapest gaat, het is altijd handig om meer te weten van je vakantiebestemming. Zo kom je in ieder geval niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Snel informatie opzoeken

Alarmnummersomhoog

In geval van nood is het handig om de Hongaarse alarmnummers bij de hand te hebben. Het algemene alarmnummer is net als in Nederland 112. Daarnaast zijn er telefoonnummers voor specifiekere hulp:

Politie: 107

Brandweer: 105

Ambulance: 104

Je kunt bij alle nummers zowel in het Engels als in het Duits terecht.

Bijzonderhedenomhoog

Roken is al een aantal jaren niet meer toegestaan in openbare gelegenheden, zoals restaurants en bars.

Feestdagenomhoog

Nieuwjaarsdag

Herdenking revolutie 1848/49

Paasmaandag

Dag van de Arbeid

Hemelvaartsdag

Tweede Pinksterdag

Dag van de grondwet

Dag van de republiek

Allerheiligen

Kerstmis

 

Op de feestdagen zijn de banken en winkels gesloten. Musea, restaurants, (kuur)baden en overige bezienswaardigheden zijn meestal wel geopend. Het openbaar vervoer rijdt volgens de dienstregelingen van zon- en feestdagen (minder vaak).

Klimaatomhoog

's Zomers is het overwegend droog en gemiddeld een graad of 21°C. De temperatuur kan zelfs oplopen tot wel 35°C graden! Juli is de heetste maand. De winters daarentegen zijn koud, maar hebben veel heldere en droge dagen. De koudste maand is januari, dan is het gemiddeld 1°C graad onder nul.

De beste reisperiode is in het voor- en najaar. Dan zijn de temperaturen aangenaam om door de stad te lopen.

Openingstijdenomhoog

De winkels zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 10:00-18:00 uur en op zaterdag van 10:00-13:00 uur. Veel supermarkten (vooral die net buiten de stad en in winkelcentra) zijn langer geopend. Het kan voorkomen dat kleine winkels rond lunchtijd even gesloten zijn. Grotere warenhuizen, winkelcentra en winkelplaza's zijn vaak ook op zondag open.

Tijdzoneomhoog

In Boedapest is het altijd net zo laat als in Nederland. Ook hier wordt de Centraal Europese tijd aangehouden (GMT +1, in de zomer GMT +2).

Valutaomhoog

Het wettelijke betaalmiddel in Hongarije is de Forint (HUF). Een euro is ongeveer 312 HUF waard. Munten zijn er in de volgende eenheden: 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 forint. Bankbiljetten: 200, 500, 1000, 2000, 5000, 10000 en 20000 forint.

De meeste banken zijn op weekdagen van 8:00 tot 16:00u geopend, sommige zijn ook op zaterdag open. Voor contant geld kun je natuurlijk ook gewoon bij de geldautomaten terecht en in de meeste hotels, winkels en restaurants kun je met de meest gangbare creditcards betalen.

Vervoer

Auto

Per auto

Je bent langer onderweg dan wanneer je het vliegtuig pakt, maar je kunt wel gaan en staan waar je wilt als je met de auto gaat! Vanaf Utrecht rijd je in ongeveer 13 uur naar Boedapest. Het is een afstand van zo'n 1363 kilometer. Voordeel is dat je op de Hongaarse wegen aardig kunt doorrijden. Op de snelwegen is de max. snelheid 130 km/u, op de autowegen 110 km/u en op overige wegen buiten de bebouwde kom 90 km/u.

Let op! Hongarije heeft enkele verkeersregels die afwijken van de Nederlandse:

- Het is verboden om met alcohol op te rijden

- Overdag verplicht dimlicht voeren

- Kinderen jonger dan 12 jaar mogen voorin niet plaats nemen.

In het centrum

In de stad

Boedapest mag dan wel groot zijn, de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Mocht je toch iets willen bezoeken dat moeilijk te lopen is, dan kun je gebruik maken van het uitgebreide openbaar vervoer netwerk van Boedapest. Zo kun je binnen de stadsgrenzen reizen per bus, tram, trolley en metro. Het openbaar vervoer wordt verzorgd door BKV. Je zult zonder twijfel veel tijd doorbrengen in de metro van Boedapest. Het metrosysteem is schoon en efficiënt. De metro's rijden om de 3 tot 5 minuten vanaf ongeveer 04:30-23:30 uur. Er zijn 3 lijnen, die worden onderscheiden door de kleuren geel, rood en blauw.

Het netwerk van trams biedt ook een snelle, frequente manier van reizen door de stad. Vooral de lijnen 4 en 6 zijn handig, die rijden naar de buitenste stadsdelen. Lijn 47 en 49 rijden in het centrum.

Luchthaven naar centrum

Van de luchthaven naar het centrum

De minibus is te vergelijken met de Nederlandse Schipholtaxi en brengt je van het vliegveld naar elk adres in Boedapest en de nabije omgeving. Vooraf reserveren is voordelig en kan vanaf ca. € 15,- p.p. enkele reis.

Bus 200 rijdt tussen de luchthaven en Kőbánya-Kispest (metrostation). Deze bus rijdt dagelijks tussen 04:30 en 23:00 uur. Vanaf Ferenc Liszt terminal 1 rijdt ook bus 93 naar station Kőbánya-Kispest. De busrit duurt ongeveer 20 minuten. Vanaf het metrostation Kőbánya-Kispest kun je met metrolijn 3 in het centrum komen (duur: ca. 20 min). Ferihegy 1 is ook per trein bereikbaar. Er rijden treinen tussen ´Ferenc Liszt´ en ´Budapest-Nyugati pu.´ (treinstation west). De reistijd bedraagt nog geen half uur.

Vliegtuig

Per vliegtuig

De luchthaven van Boedapest, Ferihegy, ligt zo'n 20 kilometer ten zuidoosten van de stad. Dagelijks gaan er meerdere rechtstreekse vluchten naar Boedapest. Vanaf Schiphol duurt de reis ongeveer 2 uur. Vliegen is dan ook de snelste manier om naar Boedapest te komen.

Wijken

Belvaros

Belváros

Het historische centrum van Pest, Belváros, is het gebied dat zich bevindt in de Binnenste Ring, begrenst door de Danube aan het westen. Veel van Pest’s historische gebouwen vind je in Belváros, evenals superdeluxe hotels en de meest bekende winkelstraten.

Belváros is het absolute middelpunt van Pest en voor toeristen het absolute epicentrum van alle gebeurtenissen. Niet zo verwonderlijk, want je vind hier genoeg om je vakantie tot een succes te maken: cafes, straatmuzikanten, boetiekjes en nachtclubs. Commercie en plezier hebben er sinds oudsher al voor gezorgd dat dit een van de succesvolste en populairste wijken was. 

De Kiskörút (Kleine Boulevard) omringt Belváros langs de Middeleeuwe muren van Pest. Je ziet hier goed hoe compact het was voordat de stad enorm werd uitgebreid in de 19de eeuw.

Binnen deze wijk vind je maar weinig objecten die ouder zijn dan de 18de eeuw. De ‘bevrijding’ van Pest door de Habsburgers heeft ervoor gezorgd dat er niet veel meer over is dan ruines. Toeristen die voor de eerste keer in deze wijk komen, zijn vooral onder de indruk van de standbeelden, koepels en mozaiek die de skyline van de Neoklassieke en Art Nouveau gebouwen sieren. Banken en luxe hotels symboliseren de tijd voor het Communisme.

Erszebetvaros

Erzsébetváros

Direct aan het zuidoosten van Terézváros, ligt Erzsébetváros; de historische Joodse buurt van Pest. Tijdens de bezetting door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog in 1944-1945 werd hier een getto gebouwd. Vandaag de dag is Erzsébetváros nog steeds het centrum van het Joodse leven in Boedapest.

Tussen Andrássy en Rákóczi út vind je deze woonwijk. De wijk is opgesteld uit 19e-eeuwse gebouwen met voorgevels waar de kogelgaten nog in te vinden zijn. De huizen zijn omgeven met ijzerwerk en de huisjes doen niet al te chique aan. Tussen de huizen door vind je groene perkjes en binnenplaatsen, die het totaal een aanzicht geven alsof je 100 jaar eerder leeft.

Het oorspronkelijk Joodse kwartier van de stad is toen omgezet tot een getto. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het zelfs nog bijna weggevaagd door de Nazi-bezetting. De wijk kent een erg hoog culturele identiteit. In heel Pest is er geen betere wijk om lekker rond te wandelen en je te laten gaan in de bijzondere sfeer die hier hangt.

Je kunt de wijk bereiken vanuit Deák tér, zoals veel mensen dat doen. Het eerste opmerkelijke straatje wat je dan tegenkomt is Dohány utca (Tabak Straat) en de Synagoge.

Ferencvaros

Ferencváros

Dit district is gebouwd voor huisvrouwen en -mannen in 1880 en kent sindsdien nog steeds de grootste arbeidersklasse van de voorstad van Budapest.

Tussen 1930 en 1940 beschaamde de bevolking de Marxistische orthodoxie door plotseling op extreem rechtse partijen te gaan stemmen. De bevolking begon de lokale voetbalclub FTC aan te moedigen; een club die in de volksmond ook wel Fradi genoemd werd. Dit werd het onofficiële team onder leiding van het Communisme en staat tegenwoordig bekend om zijn racistische hooligans. Wit en groen, de kleuren van de club, vind je door het hele district.

In Ferencváros vind je de ijzeren Grote Markthal (Nagycsarnok; Ma 6:00 – 5:00, Di tot Vr 6:00 tot 18:00, Za 06:00 tot 14:00). Dit winkelcentrum is bekend om zijn geweldige sfeer evenals voor zijn goede producten. Aquaria op de benedenverdieping en slingers met paprika achterin sieren het winkelcentrum.

Dichter bij de Danube vind je de Economische Universiteit (genoemd naar Karl Marx gedurende de communistische tijden). De universiteit geeft een mooi aanblik bij nacht, als zijn gedaante in de rivier reflecteert. Het gebouw was oorspronkelijk de douane (Vámház) van Boedapest.

jozsefvaros

Józsefváros

Dit is een van de grootste centraal gelegen buurten in Pest. Józsefváros is gevestigd aan het zuidoosten van Erzsébetváros. Het heeft lang de reputatie gehad van het meest armoedige deel van Pest, en als je de buurt ziet is deze reputatie dan ook zeker niet onterecht. József körút, het deel van de buurt dat je in de buitenste ring vindt, is het centrum van de prostitutie en pornografie.

Deze omgeving heeft nogal een gemengde reputatie. Oorspronkelijk staat het district bekend als dieven- en hoerenbuurt. Desondanks kent het district ook vele mooie en indrukwekkende gebouwen, zoals Múzeum körút. Hier vind je Andrássy út in miniatuurversie, omlijnt met bomen, winkeltjes en andere indrukwekkende elementen.

Terezvaros

Lipótváros

Aan het noorden van Belváros vindt je Lipótváros, wat ook wel wordt gezien als een deel van het centrum van Pest. De sfeer ten opzichte van Belvaros is nogal sober, maar wel chique met grote Neoklassieke gebouwen die worden onderbroken door pleinen met Art Nouveau en neo-Renaissance elementen. Voor de oorlog werd Lipótváros ook wel beschouwd als een buurt van hoge allure.

Deze buurt begon zich te ontwikkelen aan het einde van de 18de eeuw, eerst als financieel centrum en later als de zetel van de regering. Ook de regering, het ministerie, rechtbanken, banken en de voormalige beurs zijn hier te vinden. De sfeer ten opzichte van Belvaros is nogal sober, met grote Neoklassieke gebouwen die worden onderbroken door pleinen met Art Nouveau en neo-Renaissance elementen.

Overdag is deze buurt druk bezocht door zakenmannen, maar ’s avonds en in het weekend zorgen Café Kor, Gandhi en Lou Lou voor wat leven in de brouwerij. Een ander indrukwekkend gebouw is de Centrale Europese Universiteit (CEU) die opgericht werd door de Hongaarse miljardair George Soros.

Afhankelijk van waar je vandaan komt, is het logisch om je tour te beginnen bij Roosevelt tér, of de St. Stephen's Basiliek, slechts 2 minuten lopen van Erzsébet tér. De meeste van de hiertussen gelegen straten leiden naar de noordelijke gelegen Szabadság tér, waarvandaan je verder kunt gaan naar Kossuth tér. Dankzij het gelijknamige metrostation of tramlijn 2 vanaf Belgrád heb je snellere toegang tot het parlement.

beautiful-andrassy-ut

Terézváros

Het karakter van de buurt Terézváros is bepaald door Andrássy út. De geweldige boulevard loopt door de hele lengte van de buurt heen, van het Heldenplein door tot Oktogon en naar het historische centrum. Deze grote straat heeft een reputatie verkregen van elegantie: Andrássy út is wederom het ‘beste adres’ in de stad. Het Teréz körút gebied in de Buitenste Ring snijdt door Terézváros.

Oktogon is het grootste plein in deze buurt. Het gebied rondom Nagymezo utca is het gebied van de stad waar je heen moet als je theaters wilt bezoeken. Deze buurt werd aan het eind van de 19de eeuw opgericht en werd sterk beïnvloed door Haussmann’s wederopbouw van Parijs.

Toentertijd was het een van de meest chique districten van de stad, vooral nabij Városliget (Stadspark), maar later ging de wijk snel achteruit. De villa’s bij het park hebben wel hun originele waarde weer teruggekregen en de weg bij Nagymezo utca is zowaar een beetje omgetoverd tot de Hongaarse Broadway.

Varnegyed

Várnegyed (Buda)

Van alle buurten in Boedapest is dit toch wel de mooiste en degene met de meeste historische waarde. Op een plateau boven de omliggende wijken en de Danube beneden, wordt het ‘Kasteel District’ omringd met Middeleeuwse muren. Het immense Buda Paleis en zijn grond vullen het zuideinde van Várnegyed. In het noorden van deze wijk vind je daarentegen kleine, kronkelige straatjes, de Matthias Kerk, het Fisherman Bastion en het Hilton Hotel.

De gehele burchtwijk staat bij de UNESCO genoteerd als Werelderfgoed. Natuurlijk blijft dit niet ongemerkt; Várnegyed wordt altijd druk bezocht door toeristen uit alle hoeken van de wereld. Als je hier in alle rust wilt genieten, raden we je aan om ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat eens langs te gaan.

Várhegyed, ook wel de Kasteelheuvel genoemd, wordt door de bevolking kortweg aangeduid als Vár. Deze burchtwijk is Buda’s meest prominente aangezicht: een lange hoogvlakte met bolwerken, herenhuizen en een geweldig paleis dat de onderliggende Waterstad (Vizivaros) domineert.

De grootheid van deze heuvel en zijn strategische gebruik gaan al heel lang samen. Hongaarse koningen bouwden hun paleizen op deze heuvel, omdat het zo makkelijk was om te verdedigen. Onder de Turken, Habsburgers en andere bewoners van de berg werd dit ook erg op prijs gesteld.

Zijn gebouwen, die vooral afkomstig zijn uit de glorietijd van Magyer, zijn bijna helemaal gereconstrueerd na de slag in 1945. In dat jaar vochten de Wehrmacht en het Rode Leger op deze berg, terwijl de Buda’s zich ondergronds schuil hielden. De berg is in 7 eeuwen 86 keer geruïneerd en weer herbouwd. Dit geeft de verwoesting aan die veroorzaakt werd door de her-inname van de berg door de Turken in 1686.

Hoewel het aangezicht van de berg in de 13de eeuw erg is veranderd door de bouw die toen begon, kennen de hoofdstraten nog steeds authentieke middeleeuwse paadjes. Gotische bogen, stenen beelden in de hofjes en binnenplaatsen en 18e- en 19e eeuwse Barokke huisjes nemen je weer helemaal mee terug naar het verleden.

De voorgevels van de Barokke huisjes hebben mooie ijzeren traliehekken. Bijna elk gebouw heeft een  Muemlék plakkaat dat meer informatie van de historie weergeeft. Helaas moet je hiervoor wel Hongaars kunnen spreken. Je vindt hier ook een aantal winkeltjes en scholen.